door: Astrid Maria Boshuisen, www.mijngelukmaakikzelfwel.nl.
Gelukkig, zo mooi kan het leven zijn
Je zou onze geluksbeleving kunnen zien als voortkomend uit een wisselwerking. Er is onze innerlijke bron van vervulling, en er zijn invloeden van buitenaf. In dit verband gaat het even om die invloeden van buitenaf. Deels kies je die niet: denk aan een gebroken been op skivakantie. Maar deels kies je ze wél. Dan heb ik het over voedsel voor je geest. Datgene wat je zintuigen naar binnen brengen, neemt je geest op of je het beseft of niet. Gesprek, gebeurtenis, tijdschrift, tv of boek het doet iets met ons innerlijk. En daar is iets interessants op te merken. Laten we eens twee vormen van bevrediging onderscheiden. De eerste noem ik gemakshalve de nee-variant. Die vorm van bevrediging komt neer op gelukkig, dat is mij niet overkomen/dat kan in dit land tenminste niet gebeuren/die misdaad/medische blunder is nog redelijk goed afgelopen. De tweede is de ja-variant. Die houdt gedachten in als gelukkig, zo mooi kan het leven zijn; wat een inspirerende gedachten heeft zij/hij; wat fijn dat we allemaal iets goeds in de wereld kunnen brengen.
De verraderlijke kant van de nee-bevrediging
Stel. Een willekeurige dag. s Ochtends mopper je met een willekeurige treinpassagier over het weer (Mogelijke gedachte: fijn, die eensgezindheid dat we het in Nederland niet getroffen hebben.) s Avonds kijk je het journaal. (Mogelijke gedachte: wat erg, zon orkaan tenminste zijn die er niet, hier). Dan zie je een programma over medische missers. (Poeh, dat zon vrouw zo gedupeerd wordt). En vervolgens kies je voor een film. (Wat een spanning. Iedereen dood. Maar die twee leven nog). Korte samenvatting van het voorafgaande: allemaal voorbeelden van nee-bevrediging. Spanning, frictie, gevaar, fictief of reeel. Al is het weleens moeilijk toe te geven, ze roepen vaak een bepaalde bevrediging op, al is het maar in de vorm van opluchting. Maar intussen. Je voedt je geest met signalen dat het leven gevaarlijk is, akelig en/of bedreigend. Er zullen op dit punt genoeg mensen opveren van hun stoel en roepen dat het allemaal wel meevalt, dat zon gewelddadig computerspelletje nep is, of wat dan ook. Maar al erken ik de tegenstrijdige meningen, ik schaar me onder degenen die ervan overtuigd zijn dat onze geest alles – fictie of feit – opneemt. En er het hare mee doet, bewust of onbewust.
De jabevrediging
We doen allemaal aan neebevrediging. Niemand is roomser dan de Paus, dus ga ik niet roepen dat die horrorfilm niet meer mag (dan snijd ik mezelf ook in mijn vingers). Maar wat ik wel wil opperen, is dit: wees je bewust van je geestelijke voeding. Kies voor een groter aandeel ja-bevrediging. Ten eerste in levenden lijve. Bijvoorbeeld in de persoon van mensen die positief in het leven staan, creatieve dingen doen die je interesseren of een bijzondere, wijze uitstraling hebben die je inspireert. Of in boekvorm: of je nu kiest voor een biografie van een geestelijk leider of markante persoonlijkheid, een boek over een kunststroming die je boeit, een mooie roman of een boek over een gebied waarop je je zou willen ontwikkelen. Of in de vorm van muziek: luister bijvoorbeeld eens naar iets vrolijks van Mozart of andere be happy-muziek. Of kijk een feelgoodfilm als The Sound of Music. Gisteravond zapte ik zelf een snelle tv-serie vol moord en doodslag weg en vond een documentaire over India: de oude culturen, natuur, paleizen, muziek, kunstuitingen…. Mijn stemming veranderde meteen. Ik werd rustiger, zat niet meer op het puntje van mijn stoel, voelde me ontspannener, geinspireerder. Dat soort dingen is echter alleen waarneembaar als je je ervan bewust begint te worden wat invloeden van buitenaf met je innerlijk doen.
Een grotere portie ja-bevrediging
Probeer ook eens op te merken hoe datgene wat je tot je neemt, je beinvloedt. Doe je voordeel met een grotere dagelijkse portie ja-bevrediging. Suggestie: deze donkere maanden lenen zich bijvoorbeeld goed voor een persoonlijke zoektocht naar zingeving en nieuwe inspiratie. Er zijn al heel wat aanknopingspunten te vinden op www.mamas.nl. Kijk desgewenst ook eens op mijn site www.mijngelukmaakikzelfwel.nl . Daar volgt onder de link Meer geluk een link naar informatie over persoonlijke groei en zelfontplooiing. Maar er zijn nog veel meer bronnen voor jouw persoonlijke ja-bevrediging. Zoek, en je zult ze vinden. Om je alvast een beetje te inspireren, verschijnt in december op www.mamas.nl onder de link kind een kerstsprookje voor kinderen én volwassenen. En inderdaad: het loopt goed af.